Életmód, Érdekes, Külföld

Miért kell 5 hűtőszekrény egy családnak, és további 10 érdekes tény Izraelről

Minden országnak és kultúrának megvannak a maga sajátosságai és érdekességei, ezeket pedig úgy fedezhetjük fel leginkább, ha olyan utazók és emigránsok blogjait és élménybeszámolóit olvassuk, akiknek személyesen sikerült felfedezniük ezeket a csodákat.

 

 

 

Azok a dolgok, amiket teljesen újra kell tanulni Izraelben.

Izrael születésnap

Izrael nemcsak a nap, a tenger, a pálma- és narancsfák otthona, hanem több mint százezer olyan szabályé is, amivel valahogy együtt kell élni.

 • Mindenkit úgy szólítunk, hogy “te”, és csak a keresztnevet használjuk, vezetéknév nélkül. Ezek a normák ebben a nyelvben.
 • Héberül jobbról balra olvasunk, ezért a könyveket, füzeteket és újságokat is hátulról visszafelé kell olvasni. Még mindig zavarba jövök néha, hogy hol kell kezdenem az olvasást.
 • Betűk jelzik a számokat. Az egy például nem 1, hanem Álef.
 • A hét napjai itt vasárnappal kezdődnek, ez az első nap a héten, a hétfő pedig a második.
 • Izraelben 2 naptárt használnak egyszerre – a zsidó és a Gergely-naptárt, ami számunkra is ismerős. Az egész üzleti világ a Gergely-naptár szerint él, de az iskolában például héber dátumokat tanulnak a gyerekek. Egyébként most 5781-et írunk a zsidó naptár szerint. Hasonlóan bonyolult a helyzet a születésnapokkal: a hivatalos iratokra 2 dátumot rögzítenek egyszerre.
 • A zsidó naptár szerint bármelyik nap az előző nap estéjén kezdődik. Ezért a hét első napja például a vasárnap, és így tovább.
Most beszéljünk az izraeli férfiakról

Izrael tengerpart

Az izraeli férfiak nagyon aranyosak és öntudatosak. Nem kapzsik, de számít nekik a pénz – ezekkel a tulajdonságokkal könnyen együtt lehet élni.

Nem házasodnak korán, de ha gyűrűt húznak valakinek az ujjára, akkor azt tényleg családtaggá változtatják. Számukra mindig a család az első, a családon belül pedig jól felosztják egymás között a házimunkát. A szupermarketekben mindig sok bevásárlólistás férfivel találkozni, általában ők intézik ugyanis ezt a részt. Többször is hallottam már továbbá a barátaimtól, hogy nagyon szeretnek rendet tartani maguk körül: port törölnek, megágyaznak, felmosnak és kertet gondoznak.

A gyerek egy nagyon különleges téma számukra. Az izraeli férfiak szuper apukák. Bármikor lehet rájuk számítani, ha a játszótérre vagy orvoshoz kell vinni a gyermeket. Nagyon imádják a gyermekeiket, még pelenkát is szívesen cserélnek.

Az esküvőre általában csak pénzt szokás adni

Az izraeli esküvőkön nem állnak hatalmas hegyekben a turmixok, vízforralók, és egyéb, nászajándékként kapott holmik. Vannak azonban más, sajátos jellemzők, amiket mindig be kell tartani:

 • szombaton nem ünnepelnek esküvőt, azonban a hét bármelyik napján este vagy pénteken délután megtarthatók;
 • másfél órával az ünnepély előtt már minden vendég összegyűlik a teremben vagy a büfé körül;
 • egy 300 fős esküvő itt kicsinek számít, általában 500 fő a normális (mindenkit meghívnak, akit ismernek);
 • az egész ünneplés körülbelül 4 órán át tart;
 • nincs vőfély, ellenben gyakran hívnak DJ-ket, hogy vicces és népszerű slágereket játsszon.

 

 

 

 

Szomszédok

Izrael szomszédok

Nekünk nem volt túl nagy szerencsénk a szomszédokkal. Számomra legalábbis túl komolynak tűnnek. Például, amikor 2 tojást kérnek kölcsön, már másnap vissza is adják őket, és fényképen mutatják meg, hogy mit készítettek a kölcsönkért tojásból.

A húgom, aki a közelben lakik, sokkal nagyobb mázlista, az ő szomszédai sokkal szórakoztatóbbak, mint a mieink. Az ő szomszédai már sokkal inkább emlékeztetnek az otthoni szomszédokra, vannak az éjjel-nappal fúrók, akiktől nem tudnak aludni a kisgyerekes anyák, és olyan szomszédja is van, aki panaszt írt, hogy a liftben lévő tükör 5 kg-mal kövérít. Erre azt a választ kapta a lakóközösségtől, hogy liftezzen csukott szemmel.

Miért nem akartunk az állami lottó segítségével lakást venni

Néhány évvel ezelőtt nyertünk egy kedvezményes jelzáloghitelt az állami lottón egy épülő házhoz. Kiderült, hogy a terv szerint 37 emeletes lesz. Ez borzalom! Számomra már a 20 emelet is kibírhatatlan. Ráadásul a legtöbb apartman 5-6 szobás, ami nagymértékben megnövelte az árukat.

Először úgy döntöttünk, hogy egy 5 szobás lakást veszünk a 7. emeleten. Ez körülbelül 400.000 euróba került volna, ami 20%-kal magasabb, mint a piaci ár, de számolgattunk, és még a kedvezményese jelzáloghitellel is spórolnunk kellett volna mindenen. Két tizenéves gyermek mellett ez egyszerűen nem lehetséges, ezért az utolsó pillanatban visszautasítottuk a lakásvásárlást. Nagy megkönnyebbülés volt!

Most továbbra is albérletben élünk, és nagyon örülünk neki. A gyerekek közben felnőttek, az egyik már teljesen kirepült, és a lányom sem sokáig lakik már velünk. A legkisebb gyermekem majdnem 10 éves, ő még velünk lesz egy ideig, de akkor is, mihez kezdtünk volna egy 5 szobás lakással a 37 emeletes épületben? Ha minden gyermekünk kirepül, amúgy is szeretnénk vidékre költözni, egy gyönyörű kis házba, a természethez közel.

Az izraeli lakások jellemzői

Izrael lakások

Izraelben nem szeretik a függönyöket. Ehelyett úgynevezett trizik, vagy másnéven műanyag redőnyök vannak. A széles csíkjaik tökéletesen védenek nemcsak a naptól, de a szomszédok kíváncsi tekintetétől is. A régi házak homlokzata nem túl szép látvány az ilyen redőnyöknek köszönhetően, de az új épületekben már nagyon szépen kidolgozzák őket.

Az ablakok egyébként kicsik és párkány nélküliek – ez számomra nagyon szomorú. A nappaliban mindig van egy hatalmas ablak, és gyakran erkély is. Tárolóhelyiségek nincsenek, viszont gyakran építenek egy második, tárolóként funkcionáló erkélyt a lakásokhoz, ahol a takarítógépeket és eszközöket, rongyokat és egyéb szerszámokat tartják.

A meleg időjárás miatt a klímaberendezések mindenhol megszokottnak számítanak. Nagyon ritka, hogy valahol klíma nélküli lakással találkozzunk, és őszintén, mindig sajnálom az ottlakókat, ha ilyet látok. Ennek köszönhetően valószínűleg mindig lesz majd munkám, mivel én egyébként egy légkondicionáló telepítéssel foglalkozó cég osztályvezetője vagyok.

Vízszerelő kell? Néhány szó a helyi szolgáltatásokról

Izrael mosás

Körülbelül 16 éve, épp amikor új lakásba költöztünk, történt egy nagyon emlékezetes eset. Költözés közben, gyerekekkel a hónunk alatt és bútorokkal a csomagtartóban költöztünk. Teljes volt a káosz, de az igazi apokalipszist egy eltört csővezeték okozta, ami miatt teljesen elárasztott minket a víz. Az összes cuccunk vizes lett, minden doboz, amit még időnk sem volt kipakolni.

A lakás tulajdonosa felhívta a vízvezeték-szerelőt, aki kiérkezve megvakarta a fejét, majd közölte, hogy a javítás sokáig fog tartani. A vizet bár elzárta, de maga a javítás több napot vett igénybe, amíg nekünk egy rozsdás víztől bűzlő lakásban kellett élnünk, tele mosatlan, bűzlő edényekkel, mivel nem folyt víz a csapból, amivel mosogatni tudtunk volna.

Izraelben sokan panaszkodnak az ilyen hétköznapi szolgáltatások minősége miatt, bár az utóbbi években szemmel láthatóan sokat javult a helyzet, miután több nagyvállalat is elkezdett olyan szolgáltatásokat kínálni, amikkel gyorsan és hatékonyan lehet megoldani az ilyen hétköznapi problémákat.

 

 

 

 

 

Egy hűtőszekrény nem elegendő a kényelmes élethez

Izrael hűtőszekrény

Az izraeli bevásárlás nagyon speciális dolog. A helyiek mindig hatalmas autókkal érkeznek, és nem ritka, hogy valaki – sok más egyéb mellett – 36 tekercs vécépapírral távozik, egyetlen vásárlás alkalmával.

Eleinte jókat nevettem a 2-3 bevásárlókocsival vásárló izraelieken, de mostanra nekem is 5 hűtőszekrényem lett, mivel gyakorlatilag egyetlen bolt sincs a lakásunk közelében. Kisboltok persze vannak, de sokkal gazdaságosabb, ha inkább nagybevásárlást csinálunk az ipari övezetekben található hatalmas szupermarketekben, és az ott vásárolt dolgokat fogyasztjuk egy teljes héten keresztül.

Az egyik hűtőszekrényemben csak sajtot, kolbászt, tejet és tojást tárolok. A másodikban zöldségeket és gyümölcsöket. A harmadikban tárolom az ételhordóba tett készételeket és egyéb edényeket. Van még emellett két fagyasztóm, de ideje lenne nagyobbakra cserélnem már őket. Az egyik fagyasztóban a húsokat és a tengergyümölcseit tárolom, a másodikban pedig fagyasztott gyümölcsöket és mirelit ételeket, valamint egyéb félkész ételeket.

Hogyan néz ki egy reggel Izraelben

Izraeli reggeli2

Izraelben a reggeli szigorúan tej és hús nélküli. A hagyományok szerint ezeket a dolgokat itt nem keverik az emberek. Megpróbáltam összegyűjteni, hogy miből áll össze egy tipikus reggeli Izraelben:

 • tojás – tükörtojás, rántotta, buggyantott tojás;
 • zöldségek – bármi, bármilyen formában, a lényeg, hogy sok legyen;
 • sajtok
 • zöldségkrém – hummusz, padlizsánkrém, avokádókrém és salsa;
 • friss, ropogós kenyér – vaj és lekvár a desszerthez;
 • gyümölcslé és a nélkülözhetetlen kávé – elvégre Keleten vagyunk.
Az autóvezetés jellemzői

Izrael vezetés

Először is, Izraelben mindenki becsatolja magát a kocsiban. Néha több utas van ugyan a kocsikban, mint kellene, de ezért senki sem bünteti meg őket. Vannak azonban olyan sajátosságai a helyi autóvezetésnek, amik azonnal feltűntek nekem:

 • dudálni kell, ha valaki nem indul el rögtön, ahogy pirosról sárgára vált a lámpa;
 • a legszigorúbb pókerarccal is képesek lassan haladni a belső sávban, feltartva ezzel mindenkit maguk mögött;
 • bármikor bevágnak egymás elé az üres parkolóhelyért vívott harc közben;
 • nem használnak irányjelzőket, hagyják, hogy a többi sofőr találja ki, merre mennek;
 • bármikor leállítják és otthagyják a kocsit a piros lámpánál, hogy beugorjanak valamiért a sarki kisboltba;
 • parkoláskor nagyon odafigyelnek rá, hogy az autójuk elöl, hátul, de lehetőleg oldalt is odaütődjön a többi autóhoz.

Te el mernél költözni és új életet kezdeni egy idegen országban, vagy inkább csak turistaként szeretnéd látni a világ különböző országait?

 

 

 

 

forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?