Életmód, Érdekes, Külföld

A dél-koreai kultúra 12 vonása, amitől hátast szoktak dobni a turisták

A 200 évvel ezelőtt csak „Reggeli frissesség” országának hívott Dél-Korea még ma is az egész világra nagy hatással van. Koreai popzenét hallgatunk, koreai kozmetikumokat viselünk és koreai cégek által készített technikai kütyüket használunk, éppen ezért pedig ideje, hogy egy kicsit jobban megismerkedjünk ezzel a nagyon különleges kultúrával. Dél-Korea megismerésének legjobb módja egy repülőjegy vásárlás és egy rögtönzött utazás, de még mielőtt bárki is útnak indulna, hadd osszunk meg néhány érdekességet vele kapcsolatban.

 

 

 

 • A koreai feleségek nem engedik a férjüknek, hogy megegyék a szárnyat, amikor csirkét sütnek. Elterjedt babona, hogy ha egy férfi csirkeszárnyat eszik, akkor elrepül egy másik nőhöz. Ezért a csirke ezen részét leginkább a nők fogyasztják.
 • Ebben az országban az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban az, amikor a férfi 4-5 évvel idősebb, mint a nő. Ha a korkülönbség 5 évnél nagyobb, az már meglepetést tud okozni a helyiek körében, a 10 év vagy annál nagyobb korkülönbség pedig itt teljesen elképzelhetetlen.
 • A koreai fiatalok a „szeretnél ramyeon-t enni?” kifejezést használják, amikor diszkréten fel szeretnék hívni magukhoz a kedvesüket. Ez egy nagyon népszerű tésztaleves Koreában, és szinte mindenki ezt eszi. Ez nagyjából olyan, mint amikor a világ többi részén felhívják magukhoz kávézni vagy filmet nézni egymást az emberek.

Koreai ramyeon

 • Az ajándékozás koreai illemtanának megvannak a maga sajátosságai. Koreában teljesen normálisnak tartják kimondani, sőt hangsúlyozni, ha egy ajándék drága volt és az illető sokat költött rá. Néha a becsomagolt ajándékokon még az árcímkét is rajta hagyják, hogy egyértelmű legyen annak értéke. Ajándékozás szempontjából másik nagy meglepetés az országban, hogy a diákok előszeretettel ajándékozzák meg tanáraikat. Nem kell nagy dologra gondolni, inkább apróságokra, de például nagyon sokszor meghívják a diákok a tanáraikat egy kávéra, ezzel is meghálálva azt a sok munkát, amit az oktatásukra fordítanak.
 • Az üzleti világban szigorú hierarchia van. Dél-Koreában nem szokás felállni az asztaltól és hazamenni még akkor sem, ha a munkaidőnk lejárt, már amennyiben van még ott valaki az irodában, aki nálunk idősebb. Nem feltétlenül főnök, igazából bárki. Persze meg lehet kérdezni a főnököt, hogy hazamehetsz-e ilyenkor, de nem ajánlott. Bár valószínűleg elenged, második alkalommal már furcsán nézne rád, és egészen biztosan találna rá okot, hogy legközelebb ne hosszabbítsa meg a munkaszerződésed.

Dél korea

 • Kora egyedülálló, hosszútávú lakásbérlési rendszerrel rendelkezik, mait „chonse”-nak hívnak. A megfelelő lakás kiválasztása után a bérlő letétet fizet a tulajdonosnak, mely a teljes lakás értékének körülbelül 60-80%-a. A tartózkodás ideje alatt a bérlő nem fizet bérleti díjat, a bérbeadó pedig a nyereség érdekében ez idő alatt befekteti a bérlőtől kapott összeget. A bérleti idő lejárta után a kaució teljes egészében visszajár a bérlőnek.
 • A reggeli frissesség országában a virágzó kozmetikai ipar ellenére nagyon nehéz hagyományos dezodort találni. Ennek oka nem az, hogy a koreaiak nem használnak ilyet, hanem hogy egyszerűen nincs rá szükségük. A koreai emberek génjeiből hiányoznak azok az alkotóelemek, amik az izzadtságban található baktériumokért felelősek, és ebből adódóan a kellemetlen izzadtság szagot okozzák.

Koreai hónaljstiftezés

 

 

 

 

 

 • A szerelmesek ünnepének, vagyis a Valentin-napnak létezik egy ellentéte: a Fekete nap. Ezt április 14-én ünneplik, és ezen a napon minden szingli fiú és lány fekete ruhát visel, és fekete ételeket eszik, sokan pedig sötét humorral viccelődnek a szerelmi életüket illetően.
 • A koreaiak létrehoztak egy alkalmazást, ami fizet a gyaloglásért! Ha a felhasználó átlépi a megadott napi lépésszámot, jóváírják neki a pénzt, amit aztán a partnerüzletekben költhet el. Az alkalmazás fejlesztői állítják, hogy a céljuk ezzel az emberek mozgásra ösztönzése, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.
 • A reggeli frissesség országában a lakosok nem csak kizárólag a fürdőszobában használják a WC-papírokat. Szalvétának is papírtörlőnek is egyaránt használják, szóval ne lepődj meg, ha egy korai házban WC-papírt találsz az étkezőasztalon. A koreaiak nem is nagyon értik, hogy minek ennyi túlbonyolított papírkendő, ha már egyszer létezik a WC-papír.

Dél korea gyorskaja

 • Koreában úgy gondolják, hogy szoros kapcsolat van egy ember sorsa és a környezet között. Egy egész szabályrendszert is létrehoztak erre, amit „Pungsu-Jiri”-nek hívnak, és nagyjából olyan mint a Feng shui a kínai kultúrában. Egy épület megépítésekor fontos figyelembe venni, hogy minden adott-e ahhoz, amit a Pungsu-Jiri előír. Ugyanezt az elvet használják akkor is, amikor temetkezési helyet választanak egy elhunyt személynek.
 • Koreában „Doshirak”-nak hívják azokat a téglalap alakú rekeszekben felszolgált házi készítésű ételeket, amiket tulajdonképpen bárhová magukkal visznek az emberek, a munkától az iskolán át egészen a parkban történő piknikig. Az étel összetételére nincs pontos szabály, mivel a doshirak szó magának a szögletes tárolóedénynek a neve, így mindenki azt rak bele, amit szeret.

Dél Korea élete

 

 

 

 

forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?