Érdekes

A világegyetem legnagyobb csillaga, amihez képest a mi Napunk csak egy homokszem

A világűrben hatalmas mennyiségű csillag található. Becslések szerint körülbelül 50 milliárd lehet belőlük, de a tudósok nap mint nap fedeznek fel újakat. Meglepő módon az összes imént említett égitest eltérő. Mindegyik csillag eltérő nagyságú, fényességű vagy súlyú, de bármelyik szempont alapján is rangsoroljuk őket, mindig lesz egy első helyezett. Ma az univerzum legnagyobb csillagát szeretnénk nektek bemutatni.

 

 

 

 

Csillagok

Sokan úgy gondolják, hogy az univerzum legnagyobb csillaga a Nap, de ez nem így van. Persze hatalmas, de vannak nála sokkal-sokkal nagyobbak is. Naprendszerünk központi csillagának átmérője 1392 ezer kilométer. Ez elképzelhetetlenül hatalmas, azonban más szupercsillagokhoz képest mégis csak egy homokszem.

De melyik lehet vajon az Univerzum legnagyobb csillaga? Mi a neve? Egészen a közelmúltig az UY Scuti nevű égitest viselhette ezt a megtisztelő címet. Ennek a csillagnak a térfogata körülbelül 5 milliárdszorosa a Napnak. Az átmérője körülbelül 2,4 milliárd kilométer, ha pedig a csillag gömb alakzatának sugarát vizsgáljuk, az pontosan megegyezik 1708 Nap méretű csillagnak a sugarával. Nem csoda, hogy a szuperóriások közé tartozik.

 

 

Az UY Scuti egyébként a Pajzs csillagképben található, a Naptól való távolsága pedig alig 9,5 ezer fényév. Ez elsőre soknak tűnhet, de csillagviszonylatban azért nem annyira. Sőt, ha valaki hirtelen kíváncsi lenne rá, hogy hol is található ez a csillag, akkor jó időben egy erősebb távcsővel szemügyre is veheti.

Uy Scuti

2020 óta azonban már nem az UY Scuti a világegyetem legnagyobb csillaga, váratlanul ugyanis egy titokzatos égitest, egy bizonyos Stephenson 2-18 nevezetű csillag letaszította őt a trónról. A Stephenson 2-18 vagy másnéven RSGC2-18 csillagot már körülbelül 30 éve figyelik a tudósok, de csak most voltak képesek igazolni a valódi méretét.

Ez a hiperóriás szintén a Pajzs csillagképben található, de az Univerzum legnagyobb csillagának átmérője egyelőre ismeretlen. A tudósoknak eddig csak a sugarát sikerült kiszámítaniuk és általában ezt, vagyis pontosabban inkább a Naphoz viszonyított méretét publikálták mindenhol. A Stephenson 2-18 sugara 2158-szorosa a Nap sugarának. Ez hihetetlen.

 

 

Ez az égitest olyan hatalmas, hogy ha a Naprendszerünkben lenne, akkor egyszerűen el kellene tüntetni a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert, de még a Szaturnuszt is ahhoz, hogy “elférjen”. Szerencsére jó messze van tőlünk: 20 ezer fényévnyi távolságra. A tudósok szerint a Stephenson 2-18 mérete körülbelül 50%-kal nagyobb, mint az UY Scuti csillagé. Ilyen viszonylatban a Föld és a Nap egyszerűen jelentéktelen.

Legnagyobb csillag

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a csodálatos égitest, akkor van egy rossz hírünk. A Stephenson 2-18 ugyanis szabad szemmel nem látható. Hiába a legnagyobb ismert csillag az Univerzumban, ennek ellenére nem a legfényesebb. Igaz persze, hogy körülbelül 500 ezerszer fényesebb, mint a Nap, azonban ilyen távolságból ez már elenyésző. A csillagászok osztályzata szerint a Stephenson 2-18 egy viszonylag fiatal, vörös szuperóriás, melynek becsült térfogata körülbelül 10 milliárdszorosa a mi Napunkénak. Ez egész egyszerűen már tényleg elképzelhetetlen.

Ennyit tudunk tehát jelenleg az univerzum legnagyobb csillagáról, ám ha legközelebb a csillagos ég alatt sétáltok, feltétlenül álljatok meg egy pillanatra, ürítsétek ki az elmétek és gondolkodjatok el rajta, hogy vajon hány olyan csillag lehet a távoli világűrben, amik még a Stephenson 2-18-nál is nagyobbak.

 

 

 

 

 

forrás



►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?