Érdekes

10 különleges tény a mozikról, amit csak a kiválasztottak tudnak

A mozi óriási népszerűségnek örvend a fiatalok és az idősebbek körében mind a mai napig. Nemcsak azért, mert nagyobb képernyőn nézhetik a filmeket, hanem csúcs szuper hangzásért és a finom nasikért is. Sokan azonban nem tudnak mindent a mozikkal kapcsolatban, de mi azért hoztuk el az alábbi cikket, hogy a kis titkokra is fényt derítsünk, például, miért piros vagy bordó színű székek vannak a termekben, illetve, hogy be lehet-e vinni máshol vásárolt italt vagy ételt a moziba. Ezeken kívül persze több mindenről lerántjuk a leplet, amik biztos le fognak benneteket döbbenteni.

 

1, A mozikban lévő piros ülések titka

Az olasz opera népszerűsége miatt a mozikban is vörös fotelek jelentek meg. Vörös és az arany a színházak hagyományos színeivé nőtték ki magukat, amit idővel más országok is elfogadtak. A mozik megjelenésével a tendencia folytatódott.

Van egy praktikus oldala is a piros színű székeknek, ami nem más, minthogy a gyenge fényviszonyok között szinte teljesen eltűnik a látómezőből. A mozi sötét fényeiben a kék székek feltűnőek lesznek, míg a pirosak eltűnnek.

 

2, A nyugodtabb filmezés érdekében használj füldugót.

A zsúfolt terekben sok a zavaró hang van, például a szomszéd hangosan eszi a pattogatott kukoricát, vagy nagyon hallható a telefonjának a csengőhangja, esetleg folyamatosan sutyorognak a párjával. Létezik egy egyszerű mód amivel kiszűrhetők ezek a kellemetlen hangok. Ez nem más, mint a füldugó.

A füldugók megvédhetik a füleket a moziban lévő hangerőktől ami néha meghaladja a zajszint határértékét.

 

3, A csütörtök fontos nap a mozik számára.

Az új filmek általában csütörtökön jelennek meg. Azért választják ezt a napot, mert ilyenkor a jegyek árát drágábban lehet értékesíteni és mivel a legtöbb ember vagy pénteken vagy hétvégén jár moziba ezt a lehetőséget ki is használják.

 




4, A moziban a pattogatott kukorica indokolatlanul drága.

Az italok és a nasik értékesítése a mozik egyik fő bevételét képezik. Ezenkívül a mozik népszerűsége egyre csökken, így valamilyen plusz lehetőséggel kompenzálni kell a dolgokat. Abban látták a legjobb lehetőséget, ha a film mellé drágán adják a nasit. A pattogatott kukorica a legjövedelmezőbb, hiszen előfordul, hogy háromszoros-négyszeres áron is el lehet adni.

 

5, A popcorn nem mindig friss.

A pattogatott kukorica egyik előnye, hogy több napon át is el lehet úgy tárolni, hogy nem romlik meg. A megmaradt pattogatott kukoricát zsákokba töltik és a raktárakba helyezik a következő napi vetítésig, ahol a legnemesebb egyszerűséggel csak betöltik a gépbe és felmelegítik.

6, A filmeknél feltüntetett korhatár nem vicc.

Minden film premiere előtt egy speciális bizottság ül össze, ahol megnézik és megbeszélik, hogy az adott filmre hány éves kortól lehet beülni. Egy 16-os karikás filmre még szülői felügyelettel be lehet ülni, ám egy 18-asra nem ajánlott, sőt egyes helyeken nem is engedik meg, hogy kiskorú bemenjen.

 

7, Be lehet menni a moziba saját étellel.

A mozik szabályai tiltják a máshol vásárolt élelmiszerek és italok bevitelét, ám ennek a tilalomnak nincs jogalapja. Ebből kifolyólag a saját üveget vagy élelmiszert tiszta lelkiismerettel beviheted, viszont célszerű azokat betenni egy hátizsákba.

 

7, A legnagyobb képernyő az IMAX.

Van egy félreértés az IMAX-el kapcsolatban, ugyanis az a hír terjeng, hogy az IMAX mozikban csak 3D-s filmeket játszanak, ami nem igaz mert ennek a fő jellemzője a hatalmas, ívelt vászon, amely oldalirányban teljesen kinyúlik. Ez a speciális görbület és a fejtartás teszi lehetővé, hogy a film hatásai jobban érvényesüljenek.

 

8, Legalább egyszer érdemes megnézni egy filmet Dolby Atmos hangzással.

Ma már egyre több moziba szerelnek Dolby Atmos hangzásért felelős eszközöket. Ennek az egyedisége abban rejlik, hogy a hangszórókat a termen belül olyan helyekre teszik, beleértve a plafont is, ahol a nézőt körbeöleli a hang. Ezzel pedig azt akarják elérni, hogy a néző maximálisan beleélje magát a filmbe.

 

9, Régi filmeket is lehet nézni.

Vannak alkalmak, mikor a mozikban nemcsak új, hanem régi filmeket is játszanak. Például Japánban a Hayao Miyazaki rendező által készített Chihiro Szellemországban című animációs film minőségét megújították és újra leadták a nézőknek.

 

10, A kartonfigurák és a plakátok hazavihetők.

A mozikban látható reklámanyagokat, plakátokat, posztereket, kartonfigurákat… stb. haza lehet vinni, ha a film mandátuma lejárt. Miután egy filmet már nem játszanak tovább ezek a reklámanyagok a raktárban kötnek ki. Ha akkor mész a filmre, amikor már csak kevesen ülnek be rá nyugodtan kérdezz rá, hogy elviheted-e a plakátját, kartonfiguráját. Ne aggódj nem fognak nemet mondani.

via



►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?