Életmód

18 egyszerű trükk, amivel boldogsághormon-termelésére ösztönözhetjük a testünk és javíthatunk a közérzetünkön

A boldogságérzést valójában 4 különleges hormonnak köszönhetjük: az endorfinnak, a dopaminnak, az oxitocinnak és a szerotoninnak. Amikor ezek a hormonok felszabadulnak a vérünkben, hirtelen olyan erőteljesnek és boldognak érezzük magunkat, hogy hegyeket lennénk képesek megmozgatni. Ezzel csak az a baj, hogy a hormonok hatása nem tart túl sokáig, ráadásul az elmúltuk után rengeteg időt kell rá várnunk, hogy újra felszabaduljanak. A mai depresszív és rohanó világban azonban nincs ennyi időnk várni az erőteljes boldogságra, úgyhogy az alábbiakban 18 egyszerű módszert gyűjtöttünk össze, melyekkel boldogsághormon-termelésre ösztönözhetjük a testünket.

 

 

 

 

Endorfin – a boldogság hormon

Az endorfin blokkolja a fájdalmat, segít túlélni a szélsőséges körülményeket, ezért gyakran természetes drognak is nevezzük. Elképesztő hatása főként a vadon élő állatok között figyelhető meg, akik egy súlyos sérüléssel a testükön is percekig képesek például futni a testükben felszabaduló endorfinnak köszönhetően, ezzel esélyt kapva a megmenekülésre. Szerencsére mi emberek más módon is elérhetjük, hogy endorfin termelődjön- majd szabaduljon fel a testünkben:

 • Sportolás közben a folyamatos és megterhelő izomgyakorlatok közben a testünk olykor magától endorfint szabadít fel, és ilyenkor érezzük úgy, mintha edzés közben hirtelen új erőre kapnánk.
 • Kis mennyiségű endorfin keletkezik amikor nevetünk vagy épp olyan szomorú zenét hallgatunk, ami könnyeket okoz.
 • Rendkívüli módon a chili is képes endorfint termelni a testünkben. Csak érintsük hozzá a nyelvünkhöz és várjunk néhány percet.
 • Egy kevésbé hétköznapi módszer az endorfin felszabadítására az akupunktúra. Az akupunktúra során annyi endorfin szabadul fel a vérünkben, mintha egy kiadósat nevettünk volna a barátainkkal.
Dopamin – a motiváció hormon

A dopamin felelős a motivációért és a sikerérzetért. Ez az a hormon, ami lehetővé teszi számunkra például, hogy hatékonyan tanulhassunk. Ha tehát azt szeretnéd, hogy a bemagolt tananyagra másnap is emlékezz majd az iskolában, nem árt egy kis dopaminhoz juttatni a tested tanulás előtt. Ezt a következő módokon érheted el:

 • A legkényelmesebb és legegyszerűbb módja az evés. Sőt, a hormontermelkés még intenzívebb lesz, ha tirozinban gazdag termékeket fogyasztunk, amikből aztán dopamin képződhet. Ilyen a sajt, a különféle magvak, a hús, és például a bab is.
 • Ugyanilyen egyszerű módszer a kávé és más hasonló koffeines italok. A koffein azonban nem növeli testünk dopamin-szintjét, egyszerűen felszabadítja a benne elraktározott mennyiséget.
 • A motiváció hormon folyamatos termelésének és felszabadulásának legyegyszerűbb módja, hogy állítsunk be magunknak apró, könnyen elérhető célokat az életben. Ez az egész életmódunkra hatással lehet.
 • Meditáció – szenteljünk elegendő időt a pihenésre, a lassú és hosszú légzőgyakorlatokra. Ez nem csak ellazít és pihentet, de dopamin-felszabadításra ösztönzi a testünket, így több energiánk lesz a későbbi cselekvéseinkhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oxitocin – a szeretet hormon

Az oxitocin lehetővé teszi számunkra, hogy érzelmeket érezzünk egy másik ember iránt. Minél magasabb a testünk oxitocin-szintje, annál jobban szeretjük a barátainkat, szüleinket és a hozzánk közelálló embereket, de egyúttal bátrabban is vágunk bele például az ismerkedésbe és az új kapcsolatok kialakításába. Az oxitocinnak köszönhetjük a hétköznapi nyelven csak „pillangók a gyomorban” érzést is. A következő módszerekkel sarkallhatjuk oxitocin termelésre a testünket:

 • A legegyszerűbb, ha fizikai kapcsolatba kerülünk a szeretett személlyel. Fogjuk meg a kezét, öleljük meg őt vagy csak szimplán beszéljünk olyan témákról vele, ami a szívünkhöz közel áll. Ezek mind-mind oxitocint szabadítanak fel a testünkben.
 • Szerezzünk egy kisállatot és vigyázzunk rá. Egy ilyen apró élőlény gondozása és nevelése az oxitocin természetes forrása. Ha nem engedhetünk meg magunknak kutyát vagy macskát, akkor hasonló hatást érhetünk el például egy szép növénnyel is.
 • Statisztikailag bizonyított, hogy magasabb az oxitocin szintjük azoknak, akik hosszú és tartalmas párkapcsolatokat keresnek maguknak. Hanyagoljuk a rövidtávú, egy éjszakás kalandokat, ezek ugyanis hosszútávon nem nyújtanak olyan boldogságot, mint egy tartalmas párkapcsolat.
 • Vegyünk igénybe egy relaxáló masszázst. Ez a módszer szintén az ember-ember érintkezés miatt vált ki oxitocin-felszabadító hatást.
Szerotonin – a belső antidepresszáns

A hirtelen robbanás, a cselekvés iránti vágy, a kibillenthetetlen önbizalom – ezek mind-mind a szerotoninnak köszönhetők. Számos tanulmány bizonyította már, hogy ezen hormon közvetlen kapcsolatban áll a társadalmi státuszunkkal: a gazdag és sikeres emberek egyértelműen több szerotoninnal rendelkeznek, míg akiknél alacsony ezen hormonszint, azok gyakran megelégszenek a visszafogottabb életmóddal, nem vágynak annyira a sikerre és a magas élet színvonalra, ráadásul gyakori náluk a depresszió. Íme néhány pazar trükk, amivel szerotonin termelésre és felszabadításra ösztönözhetjük a testünket:

 • Helyes testtartás. Amikor ez megváltozik, a testünk szerotonin-szintje is lecsökken. Bár pontosan nem világos, hogy miért, valószínűleg azért, mert a testtartás megváltozása az önsajnálat a bűntudat vagy épp a szégyenérzet egyik szemmel látható eredménye.
 • Együnk sütőtököt, kemény sajtot, főtt tojást, túrót és lencsét – ezek ugyanis triptofán aminosavat tartalmaznak, melynek hatására szerotonin termelődik. Szintén megfelelő lehet erre a célra a magas B-vitamin tartalommal rendelkező ételek, mint például a kajszibarack, a szilva és a tengeri hínár.
 • Elegendő alvás – minél kevesebbet alszunk, annál nehezebb feladat a testünknek elég szerotonint termelni ahhoz, hogy kompenzálni tudja a hangulatunkat és megóvjon bennünket a depresszió kialakulásától.
 • Együnk kevesebb édességet. Bár a cukor iránti erős vágy a szerotonin hiányát is jelezheti, a gyors szénhidrátok mégis csak rövid távú hormontermelést stimulálnak. Sokkal egészségesebb és biztonságosabb, ha összetett szénhidrátokban gazdag ételekkel igyekszünk kielégíteni ezen vágyunkat, például zöldségekkel, gyümölcsökkel és különféle gabonafélékkel.

 

 

 

D-vitamin

Bár eddig nem esett róla szó, a D-vitamin az egyik legtermészetesebb és legegyszerűbb módja annak, hogy egy kis boldogsághormon-termelésre ösztönözzük a testünket. Nem beszélve arról, hogy a D-vitamin a szerotonin egyik forrása, így duplán hatásos. Kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknek magas a D-vitamin szintjük, szinte nulla az esély arra, hogy depressziós tünetek jelentkezzenek. A D-vitamin szint növelésének két egyszerű módja van:

 • Napozás.
 • Étrendkiegészítő vitaminként a szervezetbe juttatás.

 

 

 

 

forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?